Pressa blommor – tips från oss

Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas med att pressa växter och blommor.
I vår webbshop hittar du en bra växtpress i smidig storlek som är lätt att ta med sig. Den brukar följa med oss på resor och promenader!
Förutom att använda sig av en press avsedd för växter går det även att pressa blommor i böcker. Oavsätt vilket hoppas vi att våra råd för kan vara till hjälp och inspiration.

Gör så här:
Pressa i bok
Lägg växterna mellan boksidorna utan att de hamnar ovanpå varandra. Lägg eventuellt bakplåtspapper mellan sidorna för att skydda boken. Hushållspapper kan läggas ovanpå växterna för att suga upp fukten ännu mer, men tänk på att papper med textur kan ge märken. Lägg tyngd på boken, gärna flera tunga böcker eller annat tungt föremåls om ligger stabilt och födelar ett jämnt tryck.

Använd en växtpress
Lägg växterna mellan presspappret utan att de hamnar ovanpå varandra. Varva med kartong. Skruva åt pressen. 

Hur länge behöver växten ligga i press?
Beroende på växtens tjocklek kan det variera hur länge en blomma ska ligga i press.
Vi brukar öppna boken eller blompressen efter en vecka och flytta växterna till torra sidor och lägga i press igen.

Det brukar vara bra att inspektera blompressen och vid behov flytta runt växterna. Byt ut till torra papper flera gånger under de kommande 1–3 veckorna. Prova dig fram. Olika växter beter sig på olika sätt.

När kan de torkade växterna börja användas?
Vänta ca tre veckor innan du använder växterna.

Kan alla blommor och växter pressas?
Vissa växter lämpar sig bättre och andra ger sämre resultat. De som innehåller mycket vätska kan vara svåra att lyckas med, även vissa vita blommor tappar mycket av sin naturliga färg. 

Exempel på blommor som brukar gå bra att pressa:
viol, vallmo, rosenskära, nejlika, luktärt, rosenskära, förgätmigej, höstaster, praktlysing, daggkåpa, brudslöja, dockkrage, pysslingkrage, kantnepeta, lavendel, timjan, nävor.Tänk blommor med tunna växtdelar och kom ihåg att de gröna bladen är dekorativa i Ängsfälla. Du hittar säkert dina favoriter. 

Ett tips är också att pressa kronblad från till exempel ros, tulpan, dahlia och aster. Det blir underbart vacker att arrangera med. En favorit hos oss!

Sedan är det bara att skapa med dina pressade växter och blommor i Ängsfälla.

Stort lycka till och hoppas att dessa tips kan inspirera dig !

Tillagd i varukorgen